Stal Jura

Paarden op de Veluwe

Paarden spelen een grote rol in mijn leven. Er kwam een droom voor mij uit toen in 2007 de mogelijkheid kwam om ze aan huis te houden op de Veluwe. Inmiddels zoveel jaren verder wil ik niets anders meer dan de paarden aan huis, om ze elke dag bij me te hebben en te verzorgen. 

Door de jaren heen is de samenstelling van de paarden natuurlijk wel wat veranderd, en sinds we in  2021 zijn verhuisd naar een boerderijtje 1 deur verderop, heb ik geen plek meer voor zoveel paarden als eerst. Geen pensionpaarden meer (nou ja, 1) of paarden voor revalidatie, vakantie of training. Hieronder lees je welke paarden hier tegenwoordig wonen en paarden die er in het verleden bij geweest zijn.

De Wilgenhoeve

Mijn paarden

Corento

Corento (v. Sorento), oftewel Amstelvreugd’s Corento is mijn ‘once in a lifetime’ paard. Deze grote ruin van 1.85m is al vanaf 2011 bij me, toen was hij 4 jaar. Samen hebben we zoveel meegemaakt, we hebben jonge paarden competities gereden met prachtige resultaten, hij eindigde altijd bij de beste drie en mocht dan overgereden worden door  de gastruiter.

We hebben een pavo cup selectie gewonnen, in de Subli cup finale gereden waar we vierde werden van Nederland tussen de professionele ruiters, vele wedstrijden gewonnen in de basis, en sinds november 2019 zijn we Lichte tour gestart, heerlijk rijden met een mooie jas! Inmiddels hebben we meerdere keren winst gereden in zowel de Prix st. George als Intermediaire 1 en mogen we dus zware tour starten! Dit bijzondere paard heeft me zoveel gebracht, meer dan ik ooit heb durven dromen. 

Faraon

Faraon is een echte Spaanse kerel, een PRE dus. Sinds december 2018 is hij bij me. Faraon is in januari 2012 geboren in Spanje en sinds zijn vierde woont hij in Nederland. Wat een ontzettend leuk paard is dit, met zijn 1.60m een stukje kleiner dan Corento, maar het is een barok type dus een echte macho. Hij is totaal anders dan Corento, lekker ondeugend op z’n tijd, maar ook met een enorme will to please en niet snel onder de indruk. Samen hebben we al heel wat mooie ritten gemaakt in de bossen, maar ook in de bak is hij heel fijn te rijden.

Wyoming

Wyoming (officieel Wamonda), v. Montecristo x Welt Hitt, 1.72m, geboren 2003, heb ik al vanaf dat ze jaarling was, ik heb haar zelf zadelmak gemaakt. Helaas heeft ze de ziekte alopecia ariata, waardoor de haren van haar staart en manen (en ook plekken op haar vacht) uitvallen. Met Wyoming heb ik ook een veulen gefokt, Florida’s Foxfire v. United uit 2010.

Daisy en Barbie

Daisy is onze mini Shet, wat een ontzettend lieve pony is dit! Barbie is de opvolgster van Misty, we hebben haar gekregen een paar maanden nadat Misty is overleden. Ze is precies net zo groot als Misty en ook dezelfde kleur. Toch weer een hele andere pony maar net als Misty ontzettend lief (foto’s volgen nog).

De honden

En natuurlijk onze Spaanse honden Nogi en Cuento! Beide honden komen uit Spanje van de straat. Nogi (roepnaam Pukkie) is bij ons gekomen toen ze 3 jaar oud was, en Cuento als pup. 

In februari 2023 is Pukkie op 19 jarige leeftijd overleden. Ze is in mijn armen op schoot ingeslapen, omringd door iedereen en Cuento er ook bij, het kon niet mooier. Dit zijn de moeilijkste dingen van het houden van dieren. Ik mis haar ontzettend, maar ik troost me met de gedachte dat ze een geweldig leven heeft gehad bij ons.

Sinds een paar maanden hebben we een hondje erbij, een nieuw vriendinnetje voor Cuento. We hebben haar Indja genoemd, roepnaam Indy. Ze was 4 maanden oud toen ze kwam. Ook zij komt van dezelfde stichting, maar deze keer is het een hondje uit Roemenië. Een ontzettend lief en zacht hondje, soms ook nog wat onzeker maar ook zeker heel ondeugend. Samen gaan we elke zaterdag naar puppycursus! Foto’s volgen nog.

(Mijn) vorige paarden

Florida’s Foxfire
Foxie (United x Montecristo) heb ik zelf gefokt, ik heb hem geboren zien worden en hij was alles waar ik van droomde; een hengst met 4 witte voeten en een bles. Hij groeide op tot een prachtig groot paard (1.80m), maar helaas was hij onder het zadel geen match met mij. Met de buurman startte hij in de Z1 en toen heb ik hem verkocht, helaas is hij in de handel terecht gekomen. Ik heb hem na een paar adressen terug gevonden en geprobeerd terug te kopen, maar dit is niet gelukt. Hij zou naar Oostenrijk zijn verkocht.

Arissa
Arissa (v. Tuschinski) heb ik 5,5 jaar gereden voor de fokkers. We hebben Z1 gereden zodat zij een predikaat heeft gekregen voor de fokkerij. Een pittige merrie met veel talent, inmiddels heeft Arissa al heel wat kinderen op de wereld gezet en wordt ze nog steeds gereden.

In memoriam

Misty
Misty was onze Welsh pony die 33 jaar oud is geworden (geboren 1990). Ze was fantastisch voor de kinderen en stond overdag buiten met Corento en Daisy, de mini shet van 22 jaar oud. Misty is in april 2023 ingeslapen, ze had het laatste jaar ontzettend last van astma. In het begin hielpen de medicijnen en pufjes uit een pompje nog goed, op het laatst werkte niets meer. En dan moet je een hele moeilijk beslissing nemen…

Crescendo
Cres is geboren in 1997 (v. Celano) en was ingeruild vanuit Duitsland bij een handelaar, hij had toen nog niet eens een naam. Cres is niet van mij maar is altijd bij me geweest. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven, vanwege een verwaarloosde castratiewond die in zijn buik veel schade heeft aangericht. Mede daardoor is hij nooit in de sport uitgebracht. Cres is overleden in september 2020.

Pien
Razinda, roepnaam Pien, was mijn zelf gefokte merrie uit 1998. Haar moeder is mijn eerste paard Jurita (Purioso) en haar vader Kroonjuweel (Belisar x Roemer). Met Pien heb had een speciale band, ze lag als veulen al op mijn schoot, ik heb haar elke dag bij me gehad, en zelf zadelmak gemaakt. We hebben t/m M1 dressuur gereden. Pien is in januari 2018 overleden aan koliek. Ze zou dat jaar 20 zijn geworden, en ik had gehoopt dat ze nog minimaal 10 jaar bij me was gebleven…

Jurita
Jur was mijn eerste paard (v. Purioso, geboren 1991) en samen hebben we veel meegemaakt, we hebben Z1 gereden en haar laatste jaren heeft ze samen met Pien en Wyoming in de wei gelopen hier thuis. Ze is aan koliek overleden toen ze 18 jaar was.

Wally (Waleva)
Wally was een grote, forse en heel lieve merrie, van rond de 1.75m, v. Redford x Ahorn. Ze is geboren in 2003, bij fokkers en tevens vrienden. Als vierjarige kreeg ik Wally te rijden en na een paar maanden heb ik haar gekregen. Ik heb veel plezier met haar beleefd en toen we net M2 reden kreeg ze een blessure, na een paar jaar bleek dat ze niet meer terug de sport in kon. Januari 2018 is Wally onverwachts overleden…

Cicero
Cicero was een  United x Weijden ruin uit 2007. Ik kreeg hem toen hij een 3 jarige (nog) hengst was, en heb hem 6 jaar gehad. Wat een ontzettend leuk en lief paard, hij deed alles zo makkelijk en was ontzettend leuk om te rijden. Maar hij was ook ontzettend bang, uiteindelijk heb ik hem verkocht omdat ik niet genoeg tijd had om hem overal mee naar toe te nemen en over zijn angst heen te helpen. Gelukkig heeft hij een hele leuke eigenaresse gevonden en heeft een aantal fijne jaren met haar gehad. Hij was het eerste paard waarmee ze Z1 dressuur is geworden. Helaas is hij in 2022 ingeslapen.

Orinoco Flow
Orri (v. Havidoff) was nog een jong paard toen ik hem ging rijden voor een vriendin, hij is toen verhuisd naar de boerderij waar ik mijn paarden had staan. Ik had zo’n goede klik met hem dat we binnen 1,5 jaar Z1 reden. Daarna is hij verkocht naar Amerika. Na een paar jaar vond ik hem online en ben ik in contact gekomen met zijn nieuwe eigenaren. Daarna zijn we 2x bij ze geweest in Ohio en zij een keer bij ons. Orri is overleden op 28 mei 2019 op 25 jarige leeftijd.

nl_NL